Announcement

Collapse
No announcement yet.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #46
    Και συνεχίζει ερυθραια. Εκπληκτικη παλιακη κακοκαιρία. Καλοκαίρια δλδ!
    2002!

    Comment


    • #47
      Έντονη συνεχής βροχή από πριν τα μεσάνυχτα.
      Πολύ νερό.

      Comment


      • #48
        μια πολυ δυνατη εβδομαδα για την Αττικη..οπου ολος ο νομος ειδε καλα νερα......τωρα παμε σε προσκαιρη βελτιωση.....αν και ο χειμωνας ειναι μπροστα μας....!!

        Comment


        • #49
          Απολογισμός των βροχοπτώσεων του τετραημέρου 12-15/12/2020

          Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος

          Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, 10:00


          Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 12-15/12/2020 η χώρα μας επηρεάστηκε από έντονο κύμα κακοκαιρίας το οποίο έδωσε σημαντικές και κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και στο Αιγαίο. Περισσότερο επηρεάστηκαν οι περιοχές που εντοπίζονται σε μια ζώνη η οποία εκτείνεται από τη Δυτική Κρήτη έως τη Χαλκιδική και από την Αττική έως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ιδιαίτερα ο νομός Χανίων, το Άγιον Όρος, η Αττική, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η εν λόγω ζώνη και παρουσιάζονται τα 15 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ενώ επισημαίνονται και οι θέσεις τους.



          Επισημαίνονται τα εξής:
          1. Τα 237,6 χιλιοστά βροχής που καταγράφηκαν στη Μαλακάσα στις 14/12/2020 αποτελούν τη μεγαλύτερη ημερήσια τιμή βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί από τους σταθμούς του δικτύου μας στην Αττική σε όλα τα χρόνια λειτουργίας τους, και σχεδόν ισούται με τα 2/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για το κέντρο της Αθήνας.
          2. Για ακόμα μία φορά τα τελευταία 3 χρόνια επηρεάστηκε σημαντικά ο νομός Χανίων.

          Comment


          • #50
            Αν συνεχίσει έτσι ο Δεκέμβρης , για Αττική που παρατηρώ , ο Νοέμβριος Δεκέμβριος θα γράψουν αρνητική ιστορία με ρεκόρ λίγων νυχτων που η ελάχιστη έχει πέσει στο λεκανοπέδιο σε μονοψήφια επίπεδο... κανονικότητα..δε μπορεί το παλικάρι..αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε μπορεί να προκύψει μια καλή φωτοβολιδα
            ομοιος ομοιω αει πελαζει

            Comment


            • #51
              Περσυ όλος ο Νοέμβρης κ μέχρι τις 24/12 οι Τ ήταν πολύ πιο ανεβασμένες σε σχέση με φετος
              Οξυγόνο μου το κρύο έμπνευσή μου η συννεφιά χιόνι τ' όνειρό μου!...Παναγιώτης

              Comment


              • #52
                Οι μονοψηφιες ελάχιστες για τους δύο μήνες εντός λεκανοπεδίου ήταν περισσότερες. Νέο Ηράκλειο έχω μετρήσει από 01/11 το πολύ 6-7 νύχτες οριακά κάτω από 10. Για κέντρο Αθήνας δε το συζητάμε καν. Οι μέγιστες ελέω Βορείου ρεύματος το Νοέμβριο ήταν όντως χαμηλότερες αλλά χωρίς υετό και φυσικά δεν άφηναν περιθώρια αναστροφής.
                ομοιος ομοιω αει πελαζει

                Comment


                • #53
                  Πριν μισή ώρα ψιχαλιζε νέο Ηράκλειο στο ύψος ΟΑΚΑ. Η ΕΜΥ βλέπω έχει βγάλει δελτίο για ασθενείς βροχές στα βόρεια του νομού. Αν υπάρχει υετός στην Πάρνηθα , ίσως να χιονίζει ασθενώς στην κορυφή
                  ομοιος ομοιω αει πελαζει

                  Comment


                  • #54
                    Χρονια πολλα σε ολους και ολες με υγεια.....παμε για την μετρια κακοκαιρια του ΣΚ που θα μας ξαναβαλει σε χειμερινους ρυθμους για λιγο ομως.....!!

                    Comment


                    • #55

                      Comment


                      • #56
                        Click image for larger version

Name:	Screenshot (62).jpg
Views:	290
Size:	165.3 KB
ID:	633

                        Comment


                        • #57
                          Πολύ δυνατές ριπές ανέμου από το πρωί. Η τ πρέπει να έφτασε τους 15 σήμερα.
                          Πιο απειλητικά τα σύννεφα που έρχονται από νότια τώρα.

                          Comment


                          • #58
                            Τα 9 πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του 2020
                            Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδος

                            ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

                            Το 2020 ήταν άλλη μια χρονιά με ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Ορισμένα από αυτά ήταν ιδιαιτέρως καταστροφικά, ενώ προκάλεσαν 14 ανθρώπινες απώλειες, εκ των οποίων οι 12 οφείλονται σε πλημμύρες που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια 2 ονοματισμένων επεισοδίων, την ‘Θάλεια’ και τον ‘Ιανό’, και οι 2 σε κεραυνούς (στη Μαγνησία και στη Λάρισα).

                            Συνολικά καταγράφηκαν 25 ζημιογόνα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 9 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Δείτε παρακάτω τον χάρτη και την περιγραφή των 9 σοβαρότερων καιρικών γεγονότων του 2020.



                            6-8 Ιανουαρίου: Η κακοκαιρία "Ηφαιστίωνας" εκδηλώνεται με θυελλώδεις ανέμους που προκαλούν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, σε νησιά των Κυκλάδων και στα Χανιά.

                            4-7 Απριλίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά λόγω σοβαρών πλημμυρικών επεισοδίων.

                            26 Μάιος: Στην Σκόπελο, κεραυνός προκαλεί το θάνατο 52-χρονης γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της.

                            1 Ιουνίου: Στη Λέρο, ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν υπερχείλιση χειμάρρων και σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο. Το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

                            10 Ιουνίου: Στην Κρήνη του δήμου Φαρσάλων, ένας άνδρας χάνει τη ζωή του από κεραυνό.

                            5-9 Αυγούστου: Η κακοκαιρία "Θάλεια" εκδηλώνεται με πλημμύρες και κατολισθήσεις, αφήνει πίσω της 8 νεκρούς, ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές στην Εύβοια. Η Πυροσβεστική καλείται να απεγκλωβίσει πάνω από 100 άτομα. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα.

                            17-20 Σεπτεμβρίου: Ο Μεσογειακός Κυκλώνας 'Ιανός' αποδεικνύεται καταστροφικός, με εκτεταμένες πλημμύρες, μεταφορά λάσπης και φερτών και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Ιόνιο και Θεσσαλία. 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καρδίτσα και 1 στη Λάρισα. 5.000 κτήρια υφίστανται ζημιές, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα σε υποδομές, ηλεκτροδότηση, και υδροδότηση. Πάνω από 2.500 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας.

                            19-22 Οκτωβρίου: Ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες, κατολισθήσεις, ροή φερτών υλικών και προβλήματα σε υποδομές και στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια τμήματα των νομών Ηρακλείου και Χανίων. Κινδύνεψαν άνθρωποι στον Καρτερό Ηρακλείου και στη Σούδα.

                            10 Νοεμβρίου: Νέες καταστροφικές πλημμύρες με ροή μεγάλου όγκου φερτών υλικών στο δήμου Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, σε καλλιέργειες και υποδομές.



                            Παράλληλα, καταγράφηκαν 96 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης εκ των οποίων 7 ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές και τραυματισμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Νέο Ηράκλειο Αττικής στις 13 Οκτωβρίου προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές και 3 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Επίσης στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας στις 24 Σεπτεμβρίου μια Αγγλίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση δέντρου κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου που εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου παραθέριζε. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στον Αγιόκαμπο Λάρισας, στο Κατάκολο, στον Ρωμανό Μεσσηνίας και στον Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Μερικοί ακόμη υδροσίφωνες κινήθηκαν και στη στεριά προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

                            Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις περιοχές όπου καταγράφηκαν οι 96 σίφωνες το 2020, καθώς και τον αριθμό των αντίστοιχων καταγραφών τα τελευταία 4 χρόνια.

                            Ο αριθμός των συνολικών καταγραφών σιφώνων το 2020 κυμάνθηκε κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019, δηλαδή περίπου 100 ανά έτος. Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι οι καταγραφές που έχουμε θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού των σιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 49% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2020.

                            Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1583

                            Comment


                            • #59

                              Comment


                              • #60

                                Comment

                                Working...
                                X